Leírás és Paraméterek
Cserszegi Fűszeres
Magyar nemesítésű fajta, Bakonyi Károly keresztezte az Irsai Olivér és Tramini fajtákat 1960-ban Cserszegtomajon, a településről illetve a Tramini fűszeres jegyeiről kapta a nevét a fajta. Legnagyobb területei a Kunsági borvidéken találhatók, emellett jelentős mennyiségben termesztik a Hajós-Bajai borvidéken illetve a Balaton körül és Eger környékén is.
Korán érő fajta, szeptemberben szüretelhető. Fürtje közepes méretű, alakja kúpos, vállas, közepesen tömött. Bogyói kicsik, gömbölyűek, vékony héjúak, lédúsak. Fagytűrő képessége kiemelkedő, a szárazságra viszont érzékeny.
Bora csillogóan tiszta, világossárga színű. Kifejezetten illatos, melyben elsősorban mezei virágok, mézes-muskotályos jegyek mutatkoznak, a fajtára jellemző fűszeres árnyalattal kiegészülve. Üdeségét, könnyedségét kiemeli a határozott savakkal párosuló maradékcukor-tartalom.
Könnyű fehér húsokhoz, ázsiai ételekhez, salátákhoz ajánljuk 8-10°C-on fogyasztva.
ajánlott hőmérséklet | 10-12 °C |
ételhez | Ázsiai ételek |
szőlőfajta | Cserszegi Fűszeres |
kiszerelés | 0,75 l |
borkészítés módja | tartályos |
alkoholfok | 12 fok |
sav | 5,8 g/l |
cukor | 20 g |
minőség | OFJ |
borvidék | Duna–Tisza közi |