Leírás és Paraméterek
Egri Bikavér
Az Egri Bikavér az Egri borvidéken termett többféle kékszőlő borából készített, Kékfrankos alapú cuvée, melyben egyik szőlőfajta borának karaktere sem dominálhat.
Az egri hagyomány szerint a bikavér elnevezés az egri vár 1552-es török ostromához kötődik, amikor Dobó István várkapitány vörösbort hozatott fel a pincéből a várt védő vitézeknek, hogy erőre kapjanak. A törökök a vörös folyadékról azt hitték, hogy a várvédők bikák vérét isszák, ettől megrettentek és el is vesztették a csatát.
A valóságban a bikavér és a bor kapcsolata az 1851-es Magyar közmondások könyvében fordul elő először, melyben a bikavér szó magyarázata: „Így nevezik az erős veresbort, például az egrit”. Az első bikavér készítése Grőber Jenő nevéhez fűződik, aki 1912-ben készítette el borát Kékfrankos, Kadarka, Portugieser és Menoir szőlőfajták borából. Az Egri borvidék a Mátra és a Bükk között helyezkedik el, rendkívül változatos összetételű talaj és a magyarországi átlaghoz képest hűvösebb klíma jellemzi.
Napjainkban három különböző stílusban (classicus, superior, grand superior) készülhet az Egri Bikavér, mindhárom stílusra más-más előírások vonatkoznak, ami magában foglalja a szőlőfajtákat, borászati eljárásokat, házasítási előírásokat, forgalomba hozatali szabályokat.
Sötétvörös színű, testes vörösbor, gyümölcsös-fűszeres aromákkal, melyet földes, fás jegyek egészítenek ki. Szép, kerek savak, hangsúlyos tanninok jellemzik.
Összetettségéből fakadóan a különféle eljárásmódokkal készült bikavérek között jól érzékelhető eltérések mutatkozhatnak.
Fogyasztását pörköltekhez, vörös fűszeres húsokhoz ajánljuk 16-17 °C-on.
ajánlott hőmérséklet | 15-16 °C |
ételhez | vörös húsok |
szőlőfajta | Egri Bikavér |
kiszerelés | 0,75 l |
borkészítés módja | tartályos |
alkoholfok | 12 fok |
sav | 5,5 g/l |
cukor | 0 g |
minőség | OEM |
borvidék | Eger |
Kóstolja meg ezt is
Tornyos Irsai Olivér 2022
Fiatal, könnyed, szűzies, domináns virágillat, első kapcsolatra utal hiszen az Irsai Olivér az egyik első bor.