Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
2.490 Ft
Menny.:db
Mennyiségi kedvezmény
3 db -tól
2.241 Ft / db
Sötétvörös színű, testes, kerek savakkal rendelkező vörösbor, hangsúlyos tanninokkal, föld jegyekkel és fás jelleggel.
Nézd meg borcsomag ajánlatainkat a kedvezőbb árakért!
Vedd csomagban, úgy olcsóbb!

Tornyos Egri Bikavér 2021

2.490 Ft
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Leírás és Paraméterek

Egri Bikavér

Az Egri Bikavér az Egri borvidéken termett többféle kékszőlő borából készített, Kékfrankos alapú cuvée, melyben egyik szőlőfajta borának karaktere sem dominálhat.

Az egri hagyomány szerint a bikavér elnevezés az egri vár 1552-es török ostromához kötődik, amikor Dobó István várkapitány vörösbort hozatott fel a pincéből a várt védő vitézeknek, hogy erőre kapjanak. A törökök a vörös folyadékról azt hitték, hogy a várvédők bikák vérét isszák, ettől megrettentek és el is vesztették a csatát.
A valóságban a bikavér és a bor kapcsolata az 1851-es Magyar közmondások könyvében fordul elő először, melyben a bikavér szó magyarázata: „Így nevezik az erős veresbort, például az egrit”. Az első bikavér készítése Grőber Jenő nevéhez fűződik, aki 1912-ben készítette el borát Kékfrankos, Kadarka, Portugieser és Menoir szőlőfajták borából. Az Egri borvidék a Mátra és a Bükk között helyezkedik el, rendkívül változatos összetételű talaj és a magyarországi átlaghoz képest hűvösebb klíma jellemzi.

Napjainkban három különböző stílusban (classicus, superior, grand superior) készülhet az Egri Bikavér, mindhárom stílusra más-más előírások vonatkoznak, ami magában foglalja a szőlőfajtákat, borászati eljárásokat, házasítási előírásokat, forgalomba hozatali szabályokat.

Sötétvörös színű, testes vörösbor, gyümölcsös-fűszeres aromákkal, melyet földes, fás jegyek egészítenek ki. Szép, kerek savak, hangsúlyos tanninok jellemzik.
Összetettségéből fakadóan a különféle eljárásmódokkal készült bikavérek között jól érzékelhető eltérések mutatkozhatnak.
Fogyasztását pörköltekhez, vörös fűszeres húsokhoz ajánljuk 16-17 °C-on.
 

ajánlott hőmérséklet 15-16 °C
ételhez vörös húsok
szőlőfajta Egri Bikavér
kiszerelés 0,75 l
borkészítés módja tartályos
alkoholfok 12 fok
sav 5,5 g/l
cukor 0 g
minőség OEM
borvidék Eger

Kóstolja meg ezt is

Tornyos Irsai Olivér 2022

Fiatal, könnyed, szűzies, domináns virágillat, első kapcsolatra utal hiszen az Irsai Olivér az egyik első bor.

 

1.490 Ft
Az oldal tetejére