Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
990 Ft
Menny.:db
Mennyiségi kedvezmény
3 db -tól
891 Ft / db

Mélyebb tartalommal bíró, rejtélyes, nem mutat meg magából mindent elsőre, erőteljes íz-illat harmónia. Friss, harmonikus fehérbor diszkréten muskotályos illattal, virágos jegyekkel, zöldalma és fekete bodza aromákkal.

Nézd meg borcsomag ajánlatainkat a kedvezőbb árakért!
Vedd csomagban, úgy olcsóbb!

Tornyos Királyleányka 2021

990 Ft
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Leírás és Paraméterek

Királyleányka

Erdélyi eredetű hagyományos magyar szőlőfajta, mely a hungarikumok sorába tartozik. A Kövérszőlő és a Leányka természetes kereszteződéséből jött létre. Elnevezésével kapcsolatban az Erdélyben található Magyarkirályfalva szájhagyománya őriz egy legendát, mely szerint a szabadságharc idején a királyfalviak az egyháznak sem az esketésért, sem a keresztelésért nem tudtak fizetni. Gyermekáldás esetén a papi szőlőbe ültetett szőlővenyigével fizették meg a papot és a kántort. Sok gyermek született, leginkább leányok. Az elültetett szőlőkből egy új fajta keletkezett, melyet a pap arra a névre akart keresztelni, akinek a keresztelőjére annak idején a legtöbb venyigét ültették. Mivel azonban vita alakult ki a helyiek között a kérdés eldöntésében, a nagy veszekedést a pap azzal állította meg, hogy legyen mindenkinek igazsága, legyen a bor neve leányka. A legenda szerint így született meg – a falu nevével kiegészítve – a Királyleányka elnevezés.

Szeptember végi érésű, jó hozamot adó, bőtermő, terhelhető fajta. Sok zöldmunkát igényel, megfelelő odafigyeléssel, gondoskodással lenyűgöző illatokat produkál. Optimális időben történő szürettel, a bor gondos kezelésével őrizhető meg igazán a fajtára jellemző gazdag illat- és zamatvilág. Tőkéje erős növekedésű, levele kismértékben tagolt, fényes felületű. Fürtje kúpos, tömött és rövid. A bogyók kicsik, húsuk puha, lédús.

Bora könnyű, gyümölcsös. Diszkrét muskotályos, intenzív szőlővirág illat jellemzi, melyben megjelenhetnek még vadvirágok, bodza, zöldalma, valamint a citrusok ízvilága is. A fajta zamatokban gazdag, harmonikus, elegáns borokat ad. Zamatvilágában jelen lehetnek az akác mellett mézes jegyek, gyógyfüves aromák is. Finom, selymes, mégis élénk savtartalom jellemzi.

Halakhoz, gombás-zöldséges ételekhez ajánlható 10-12°C-on fogyasztva.

ajánlott hőmérséklet 10-12 °C
ételhez Halak, vegetáriánus, desszert
szőlőfajta Királyleányka
kiszerelés 0,75 l
borkészítés módja tartályos
alkoholfok 11 fok
sav 5,9 g/l
cukor 40 g
minőség OFJ
borvidék Dunántúli

Válaszd kedvezményes csomagajánlatainkat

Kóstolja meg ezt is

Tornyos Tokaji Sárgamuskotály 2021

Rendkívül gyümölcsös, fajtajelleges, ízében és illatában bodza és szőlő jegyekkel rendelkező fehérbor.
1.390 Ft
Az oldal tetejére