Leírás és Paraméterek
Királyleányka
Erdélyi eredetű hagyományos magyar szőlőfajta, mely a hungarikumok sorába tartozik. A Kövérszőlő és a Leányka természetes kereszteződéséből jött létre. Elnevezésével kapcsolatban az Erdélyben található Magyarkirályfalva szájhagyománya őriz egy legendát, mely szerint a szabadságharc idején a királyfalviak az egyháznak sem az esketésért, sem a keresztelésért nem tudtak fizetni. Gyermekáldás esetén a papi szőlőbe ültetett szőlővenyigével fizették meg a papot és a kántort. Sok gyermek született, leginkább leányok. Az elültetett szőlőkből egy új fajta keletkezett, melyet a pap arra a névre akart keresztelni, akinek a keresztelőjére annak idején a legtöbb venyigét ültették. Mivel azonban vita alakult ki a helyiek között a kérdés eldöntésében, a nagy veszekedést a pap azzal állította meg, hogy legyen mindenkinek igazsága, legyen a bor neve leányka. A legenda szerint így született meg – a falu nevével kiegészítve – a Királyleányka elnevezés.
Szeptember végi érésű, jó hozamot adó, bőtermő, terhelhető fajta. Sok zöldmunkát igényel, megfelelő odafigyeléssel, gondoskodással lenyűgöző illatokat produkál. Optimális időben történő szürettel, a bor gondos kezelésével őrizhető meg igazán a fajtára jellemző gazdag illat- és zamatvilág. Tőkéje erős növekedésű, levele kismértékben tagolt, fényes felületű. Fürtje kúpos, tömött és rövid. A bogyók kicsik, húsuk puha, lédús.
Bora könnyű, gyümölcsös. Diszkrét muskotályos, intenzív szőlővirág illat jellemzi, melyben megjelenhetnek még vadvirágok, bodza, zöldalma, valamint a citrusok ízvilága is. A fajta zamatokban gazdag, harmonikus, elegáns borokat ad. Zamatvilágában jelen lehetnek az akác mellett mézes jegyek, gyógyfüves aromák is. Finom, selymes, mégis élénk savtartalom jellemzi.
Halakhoz, gombás-zöldséges ételekhez ajánlható 10-12°C-on fogyasztva.
ajánlott hőmérséklet | 10-12 °C |
ételhez | Halak, vegetáriánus, desszert |
szőlőfajta | Királyleányka |
kiszerelés | 0,75 l |
borkészítés módja | tartályos |
alkoholfok | 11 fok |
sav | 5,9 g/l |
cukor | 40 g |
minőség | OFJ |
borvidék | Dunántúli |