Leírás és Paraméterek
Merlot
Az egész világon ismert, ősi, francia eredetű fajta, feltételezhetően Bordeaux-ból származik. Világfajtának tekinthető, minden jelentős bortermelő országban megtalálható. A szőlőfajta elnevezése a francia merle, merleau (feketerigó) szóra vezethető vissza. Az elnevezés egyik magyarázata a szőlő bogyóinak szép sötét színe, illetve egy másik elmélet szerint az, hogy a feketerigó nagyon kedveli ezt a szőlőfajtát. Magyarországi szélesebb körű elterjedése a XX. század végére tehető, elsősorban a szekszárdi, egri, villányi borvidéken, a Balaton környékén termesztik.
Rendkívül érzékeny, igényes fajta. Fagymentes, védett fekvésű területeken, tápanyagban gazdag talajon bő termésre képes.
Szeptember végén érik, cukorképző képessége kiváló. Levele szabályos, ötkaréjú. Fürtje kicsi vagy közepes nagyságú, vállas, laza; bogyói kicsik, sötétkékek, gömbölyűek, vékony héjúak.
Bora mélyvörös színű, telt, ízekben-zamatokban gazdag. Illatában és ízében elsősorban piros bogyós gyümölcsök aromái fedezhetők fel, fekete ribizli, cseresznye, eper, málna mellett szilvás árnyalatokkal, visszafogott fűszerességgel kiegészülve.
A magasabb maradékcukor-tartalom is kifejezetten jól áll neki, remekül harmonizál bársonyos savaival.
Ételekhez történő párosítását tekintve sokoldalú fajta. Az édes változat fogyasztását gyümölcsökkel, édes mártásokkal készült vörös húsos ételekhez ajánljuk 16-17°C-on fogyasztva.
ajánlott hőmérséklet | 16-17 °C |
ételhez | vörös húsok |
szőlőfajta | Merlot |
kiszerelés | 0,75 l |
borkészítés módja | tartályos |
alkoholfok | 11 fok |
sav | 5,2 g/l |
cukor | 60 g |
minőség | OFJ |
borvidék | Dunántúli |