Leírás és Paraméterek
Sauvignon Blanc
A világ egyik legismertebb fehérborszőlő-fajtája, az egyetlen olyan világfajta, amelynek borát az aromatikus fehérborok között tartják számon. Valószínűleg francia eredetű, neve a sauvage (vad) és a blanc (fehér) szavakból származik. Világszerte elterjedt, napjainkra az egyik leggyakrabban telepített fajtává vált. Magyarország szinte összes borvidékén megtalálható, legnagyobb mennyiségben a Mátrában és az Etyek-Budai borvidéken termesztik.
Középkorai érésű, szárazságtűrő, kiváló alkalmazkodóképességgel rendelkező fajta. Tőkéje erőteljes, sok vesszőt növeszt. Levelei sötétzöld színűek, kerekek, ötkaréjúak, csipkés szélűek. Fürtjei tömöttek, hengeresek; bogyói kicsik, vastag héjúak, lédúsak.
Bora friss, finom zamatú, melyben a gyümölcsösség, bodza, egres és citrusos aromák mellett füves, csalános jegyek is megjelennek. Kissé ásványos, harmonikus ízvilágát élénk savak egészítik ki.
Fogyasztását 8-10°C-on ajánljuk salátákhoz, halakhoz és egyéb tengeri élőlényeket tartalmazó ételekhez, karakteresebb sajtokhoz.
ajánlott hőmérséklet | 9-10 °C |
ételhez | Halak |
szőlőfajta | Sauvignon Blanc |
kiszerelés | 0,75 l |
borkészítés módja | tartályos |
alkoholfok | 12,5 fok |
sav | 5,7 g/l |
cukor | 0 g |
minőség | OFJ |
borvidék | Dunántúli |
Kóstolja meg ezt is
Tornyos Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017
Szép, hosszú lecsengésű Tokaji borkülönlegesség. A ribiszke, egres mellett a mézes illatjegyek szépen végig kísérik a bort a kóstolás folyamán.