Leírás és Paraméterek
Sárgamuskotály
Az egyik legrégebbi európai szőlőfajta, egyesek szerint Dél-Franciaországból származik, de újabb kutatások inkább olasz vagy görög eredetét valószínűsítik. Szinte az egész világon lehet vele találkozni.
Magyarországon a Tokaji borvidéken a legjelentősebb, ezen kívül a Mátrai borvidéken terjedt el nagyobb mennyiségben.
A világon több helyen egyedi borok készülnek belőle, Olaszországban az Asti habzóborok alapja, Magyarországon a Tokaji Aszú egyik alapbora.
Középkorai érésű fajta, levelei nagyok, fűrészes szélűek, hegyes végződéssel. Fürtjei hengeresek, vállasak, sárgászöld színű bogyói a napos oldalon rozsdásodnak, gömbölyűek, lédúsak, ropogósak.
Bora rendkívül gyümölcsös, jellegzetes muskotályos illatú és zamatú. Ízében és illatában a friss szőlő és szőlővirág mellett főleg bodzás tónusok mutatkoznak. Könnyed, virágos aromáit, üde savait a maradékcukor-tartalom még inkább kiemeli.
Fűszeres, de nem túl csípős csirkés vagy halas ételekhez ajánljuk 9-10°C-on fogyasztva.
ajánlott hőmérséklet | 11-12 °C |
ételhez | Desszert |
szőlőfajta | Sárgamuskotály |
évjárat | 2021 |
kiszerelés | 0,75 l |
borkészítés módja | tartályos |
alkoholfok | 10,5 fok |
sav | 5,8 g/l |
cukor | 20 g |
minőség | OEM |
borvidék | Tokaji |
Válaszd kedvezményes csomagajánlatainkat
Egy korty Tokaj
Hölgyválasz
Kóstolja meg ezt is
Tornyos Tokaji Hárslevelű 2021
Zöldessárga színű, erősen virágillatú, fűszeres, mézes jellegű, könnyed fehérbor.