Leírás és Paraméterek
A Tokaji aszú, röviden aszú, egy desszertbor, amelyet a Tokaji borvidéken állítanak elő aszúsodott szőlő felhasználásával. A tokaji borok közül a leghíresebb, évszázados technológiával készül, amelynek alapja az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelése és az ezt követő különleges borkészítési eljárás. A tokaji esszencia is egy különlegesebb változat, amely egy igen sűrű, az aszúszemek tárolása közben a saját súlyuk alatt kifolyó és felfogott nedűt jelent. A története szerint Szepsi Laczkó Máté találta fel az aszúbor készítését, de ezt a történetet már cáfolták. Az aszúsodást, a Botrytis cinerea penészgomba idézi elő a megfelelő időjárás és egyéb tényezők kedvező együttállása esetén.
ajánlott hőmérséklet | 12-13 °C |
ételhez | Desszert |
szőlőfajta | Furmint (15%) Hárslevelű (85%) |
évjárat | 2017 |
kiszerelés | 0,5 l |
borkészítés módja | fahordós |
alkoholfok | 11 fok |
sav | 6,16 g/l |
cukor | 177 g |
minőség | OEM |
borvidék | Tokaji |
Kóstolja meg ezt is
Tornyos Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017
Szép, hosszú lecsengésű Tokaji borkülönlegesség. A ribiszke, egres mellett a mézes illatjegyek szépen végig kísérik a bort a kóstolás folyamán.