Leírás és Paraméterek
Furmint
Jellegzetes magyar fajta, a Tokaji borvidék legismertebb fajtája, a legjobban aszúsodó magyar szőlő. Eredete nem pontosan ismert, de a legfrissebb kutatások és az elterjedés alapján arra lehet következtetni, hogy a Furmint Magyarországon, azon belül is a Tokaji borvidéken született. Legnagyobb területei ma is itt találhatók, emellett a somlói borvidéken terjedt el kisebb mértékben.
Későn érő fajta, tőkéje erős növekedésű, közepes illetve bőtermő fajta. Levele egyenletesen tagolt, vastag, fürtje közepesen nagy, laza szerkezetű, hosszúkás. A bogyói sárgászöld színűek, napos oldalukon rozsdásak, ropogósak, lédúsak. Fogékony a Botrytis gombafertőzésre, ez a rothadás azonban nemesrothadás jellegű, ez az alapja különleges minőségű szamorodni és aszú boroknak.
Könnyed, gyümölcsös borának illatában és ízében elsősorban birsalma és sárgabarack aromákat fedezhetünk fel. Gazdag savtartalmát félédes borként a cukortartalom szépen lekerekíti, melyet testessége tesz igazán harmonikussá.
Fogyasztását salátákhoz, sültekhez ajánljuk 8-10 °C-ra hűtve.
ajánlott hőmérséklet | 10-12 °C |
ételhez | Desszert |
szőlőfajta | Furmint |
évjárat | 2021 |
kiszerelés | 0,75 l |
borkészítés módja | tartályos |
alkoholfok | 11 fok |
sav | 7,0 g/l |
cukor | 25 g |
minőség | OEM |
borvidék | Tokaji |