Leírás és Paraméterek
Hárslevelű
A hárslevelű a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtája. Minőségi fehérborszőlő, hazai elterjedtségét tekintve a kilencedik leggyakoribb fajta. Több magyar borvidéken termelik, így előfordul az Egri és Villányi borvidéken is, de leginkább a Tokaji borvidék jellemző fajtája, a Tokaji Aszú egyik alapfajtája.
Tőkéje erős növekedésű, ritka lombozatú. Bőven teremő fajta. Levele kerek; fürtje nagy, hengeres alakú, laza szerkezetű; bogyói közepesen nagyok, vékony héjúak, lédúsak. Napos, száraz fekvésű dűlőkben jól aszúsodnak.
Bora zöldessárga színű, enyhe parfümösség, virágillat jellemzi, elsősorban hársfavirág jegyekkel. Ízében mézes-körtés jelleg dominál. Könnyed, lágy, selymes fehérbor készíthető belőle, a maradékcukor-tartalma kifejezetten széppé teszi.
Enyhén fűszeres sültekhez ajánljuk 9-10°C-on fogyasztva.
ajánlott hőmérséklet | 11-12 °C |
ételhez | Desszert |
szőlőfajta | Hárslevelű |
évjárat | 2021 |
kiszerelés | 0,75 l |
borkészítés módja | tartályos |
alkoholfok | 12 fok |
sav | 7,0 g/l |
cukor | 25 g |
minőség | OEM |
borvidék | Tokaji |