Barion Pixel

Szegi pince - Tornyos Borház

Történetünk

Pincészetünk története az 1800-as évekig nyúlik vissza, amikor az író Krúdy Gyula családja Szegiben a jelenlegi pincészet helyén felépítette saját családi pincéjét. A Krúdy család több családi birtokkal rendelkezett Tokaj-Hegyalján, így a család rendszeresen töltötte idejét Szegiben is, ahol a szőlőskertek szomszédságában került sor a pince felépítésére.
Az író is szívesen töltötte idejét Szegiben, természetesen a családi pincében is több alkalommal megfordult. Nyári estéken szívesen időzött itt egy-egy pohár bor társaságában, a finom tokaji nedűket kortyolgatva. Magával ragadta a csodálatos táj által árasztott nyugalom, a természet közelsége és az itt élő emberek lelkülete. Nem csak pihenni, feltöltődni járt ide az író, hanem műveihez is gyakran keresett – és talált is – itt inspirációt. Előszeretettel használta műveiben az itt szerzett benyomásait, több szereplőjét is a helyi emberekről mintázta.
Sok más nemesi családhoz hasonlóan a szocializmus idején a Krúdy család vagyonát is államosították, melynek eredményeképpen a pince állami kézbe került és a Tokaj-Hegyaljai Magyar Állami Pincegazdaság, majd a Tokaj-Hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinát részeként működött tovább. A borkészítés ezekben az időkben sem állt le, továbbra is kiváló minőségű borok érlelődtek a pince falai között.
A privatizáció után az állami pincegazdaság pincemesteréhez Kubus Lászlóhoz került az egykori Krúdy-pince a Tornyos borház épületével együtt, mely a közelmúltig vendéglátóhelyként működött.
A jelenlegi tulajdonos 2015-ben vásárolta meg a pincét és a mellette álló Tornyos borházat. A cél egy, a modern kor követelményeinek mindenben megfelelő borászati létesítmény létrehozása volt, így rövid időn belül egy teljesen új borászat épült fel, de meghagyva az eredeti Krúdy pincét és Tornyos borházat.
A borászat 12.300 Hl tárolókapacitással rendelkezik, ebből a kisebb méretű tartályokat (összesen kb. 800 hl tárolókapacitás) szűrt, palackozásra előkészített borok tárolására használjuk. Pincészetünkben minden tartály hűtőpalásttal rendelkezik, ami lehetővé teszi a borok optimális hőmérsékleten történő kezelését és tárolását.
Fajtaborainkat reduktív technológiával, irányított erjesztés mellett készítjük, melynek eredményeképpen boraink megőrzik frissességüket, ropogósságukat, gyümölcsösségüket és évről évre kiváló minőséget mutatnak. A Szamorodni és Aszú borkülönlegességeink hagyományos technológiával készülnek, majd tölgyfahordóban érlelődve várják, hogy palackba kerüljenek.
A tárolókapacitásunk teljes egészében kihasználható, ami a két db 150 mázsa befogadó képességű pneumatikus présünkkel évente kb. 17.000 mázsa szőlő feldolgozását teszi lehetővé.
Tokaj-Hegyalja legismertebb és egyben legfontosabb szőlőfajtái a Sárgamuskotály, a Furmint és a Hárslevelű. Kiváló minőségű, szép borokat adó szőlőfajták, melyek alkalmasak száraz, félszáraz, félédes és édes borok előállítására is. Emellett a Tokaji borkülönlegességek, mint a Szamorodni és az Aszú alapját is leginkább ez a három fajta képezi.
Valljuk, hogy jó bor kizárólag kifogástalan minőségű alapanyagból készülhet, ezért különleges hangsúlyt fektetünk arra, hogy kizárólag egészséges, teljesen beérett szőlő kerüljön feldolgozásra.
A Sárgamuskotály az egyik legértékesebb tokaji szőlőfajta. Rendkívül gyümölcsös, fajtajelleges, ízében és illatában bodza és szőlő jegyekkel rendelkező fehérbor készíthető belőle. A zúzott, bogyózott szőlőt legalább 8 órán keresztül áztatjuk, majd préselés után a mustot ülepítjük és az ülepített mustaljat dobszűrőn keresztül szűrjük. Ezt követően indulhat az erjesztés. Napi szinten kb. 500 mázsa szőlőt tudunk feldolgozni ebből a fajtából, ami kb. 350 Hl mustot eredményez.
Furmint hagyományos magyar fajta, melyből illatában gyümölcsös, birsalma és sárgabarack jellegű, kellemes ízű, gazdag savakkal rendelkező fehérbor készíthető. A Hárslevelű a Kárpát-medence őshonos fajtája, mely kiválóan alkalmas jellegzetes virágillatú, fűszeres, mézes jellegű, könnyed fehérbor készítésére. Ezek a fajták nem igényelnek áztatást, ami növeli a napi szinten feldolgozható szőlő mennyiségét, ami 650-750 mázsa szőlővel számolva kb. 500 Hl mustot jelent.
Természetesen a naponta feldolgozásra kerülő szőlő mennyisége sok tényezőtől függ, melyek közül a legfontosabbak az időjárás, a szüret időpontjának gondos megválasztása, illetve ütemezése.
A készre kezelt borok palackozása a 2000 palack/óra teljesítményű palackozó gépsorunkkal történik, ami napi szinten 16.000 palack letöltését teszi lehetővé. Fajtaborainkat bordói palackokba töltjük, melyek lezárására Sarantin betéttel ellátott fém csavarzárat használunk. Az Aszú és Szamorodni borok palackja hagyományosan dugóval záródik. A lepalackozott borokat 16 férőhelyes rekeszekben, illetve praktikus, könnyen mozgatható 500 palack elhelyezésére alkalmas fémtartályokban érleljük. A felcímkézett, készre kiszerelt palackokat igény szerint 6 illetve 12 férőhelyes kartondobozokba csomagoljuk, vagy 16 férőhelyes rekeszekben euroraklapra rakva szállítjuk vevőinknek

A bor kis aranykönyve

Kérjük add meg e-mail címed, és máris letöltheted kiskönyvünket!

7+1 bizonyíték, hogy a bor a legjobb céges ajándék

Kérjük add meg adataidat, és máris letöltheted a PDF-et!

Elmúltál már 18 éves?

Webshopunkban megjelenő termékeket kizárólag felnőtt korúaknak kínáljuk, így amennyiben még nem töltötted be a 18-at, kérjük hagyd el oldalunkat! Megértésedet köszönjük!