Barion Pixel

Tokaji Aszú 5 puttonyos 2016

Nincs még egy nemzet a világon, amely himunszába emelte borát. Nemúgy, mint a magyar. Ezt jelenti számunkra Tokaj, azon belül is az 5 puttonyos aszú. Botrytis cinerea, puttyony, és ezernyi történet, virágos-gyümölcsös ízvilág. Ez vár rád, ha kibontod a borba zárt napfényt, pincészetünk egyik fő zászlósborát!

8.800 Ft

/ palack

5 puttonyos Tokaji Aszú

Az 5 puttonyos Tokaji aszú egy igazi kincs a borkedvelők számára. Ez a különleges magyar bor egyedülálló édességével és gazdag ízvilágával hódítja meg a szíveket.

Az 5 puttonyos Tokaji aszú a Tokaj-hegyalján, Magyarország egyik híres borvidékén készül. A bor elkészítéséhez szüretelés közben a botrytis cinerea nevű nemes rothadástól érintett, kiváló minőségű aszúszemeket használnak. Ezeket a szemeket „puttonyokba” gyűjtik és mélyebb édesítést eredményeznek a mustban.

Az 5 puttonyos kategória a legmagasabb minőséget képviseli a Tokaji aszú borok között. A bor édes, de tökéletes egyensúlyt teremt az édesség és a savak között. Ízében megtalálhatóak a mézes, gyümölcsös jegyek, melyek harmonikusan egészülnek ki az aszúszemek jellegzetes ízével.

A Tokaji aszú borokat hagyományosan puttonyokban mérve értékelik. Az 5 puttonyos jelzés azt jelenti, hogy legalább 120 gramm aszúszemet használtak fel 1 liter musthoz. Ezáltal a bor intenzív és gazdag ízvilággal rendelkezik.

Az 5 puttonyos Tokaji aszú kiváló választás desszertek kísérésére. Az édességével és komplexitásával kényezteti az érzékszerveket, és tökéletes zárása lehet egy ízletes vacsorának vagy ünnepi alkalomnak. Ha szeretnél felfedezni egy valóban különleges bort, az 5 puttonyos Tokaji aszú mindenképpen megérdemli a figyelmedet.

Erre számíts!

Mély arany színű, sűrű konzisztenciával. Tükröződő arany színe gazdag és vonzó, és a pohárban lassan folyó, sűrű textúrája a bor gazdagságát és koncentrációját mutatja be.
Gazdag, elragadó illatában a méz, szárított gyümölcsök, a sárgabarack és a mazsola dominálnak.
Kiegyensúlyozott édességében a mézesség és az aszalt gyümölcsök jelennek meg az aszú szemek páratlan ízvilágával.
12-13 °C

Ajánlott hőmérséklet

2016

Évjárat

Gyümölcsös

Karakter

Desszert

Milyen ételekhez ajánljuk?

A bor kis aranykönyve

Kérjük add meg e-mail címed, és máris letöltheted kiskönyvünket!

Elmúltál már 18 éves?

Webshopunkban megjelenő termékeket kizárólag felnőtt korúaknak kínáljuk, így amennyiben még nem töltötted be a 18-at, kérjük hagyd el oldalunkat! Megértésedet köszönjük!