Barion Pixel

Tornyos Egri Bikavér 2021

Péntek délután van, egész héten a hétvégi halászlét vártad. Fejben már össze is tetted mit kell megvenned a helyi kispiacon. Egy dologtól tartasz csak. Legyen pirospaprika, annál az idős néninél, nincs nála jobb. Másnap neki is állsz, megpucolod a pontyot és közben azon gondolkodsz, hogy milyen palack vörösbort nyiss fel hozzá. Egri Bikavért mi mást.

2.800 Ft

/ palack

Kérd díszdobozzal

Egri Bikavér száraz vörös bor

Az Egri Bikavér az Egri borvidéken termett többféle kékszőlő borából készített, Kékfrankos alapú cuvée, amelyben egyik szőlőfajta borának karaktere sem dominálhat.

Az egri hagyomány szerint a bikavér elnevezés az egri vár 1552-es török ostromához kötődik, amikor Dobó István várkapitány vörösbort hozatott fel a pincéből a várt védő vitézeknek, hogy erőre kapjanak. A törökök a vörös folyadékról azt hitték, hogy a várvédők bikák vérét isszák, ettől megrettentek és el is vesztették a csatát.

A valóságban a bikavér és a bor kapcsolata az 1851-es Magyar közmondások könyvében fordul elő először, melyben a bikavér szó magyarázata: „Így nevezik az erős veresbort, például az egrit”. Az első bikavér készítése Grőber Jenő nevéhez fűződik, aki 1912-ben készítette el borát Kékfrankos, Kadarka, Portugieser és Menoir szőlőfajták borából.

Napjainkban három különböző stílusban (classicus, superior, grand superior) készülhet az Egri Bikavér, mindhárom stílusra más-más előírások vonatkoznak, ami magában foglalja a szőlőfajtákat, borászati eljárásokat, házasítási előírásokat, forgalomba hozatali szabályokat.

Az Egri Bikavér sötétvörös színű, testes vörösbor, gyümölcsös-fűszeres aromákkal, amelyet földes, fás jegyek egészítenek ki. Szép, kerek savak, hangsúlyos tanninok jellemzik.Fogyasztását pörköltekhez, halászléhez vörös fűszeres húsokhoz ajánljuk 16-17 °C-on.

Erre számíts!

Közepesen mélyvörös színük a bor intenzitására és átlátszóságára utal. A pohárban megjelenő színárnyalatok gazdagok és vonzóak.
Jellemzően a meggyes és szedres jegyek vannak hangsúlyban, a szegfűszeg és a fahéj aromatikájával összhangban.
A meggy és a szeder mellett gyakran felfedezhető a cseresznye és a piros bogyós gyümölcsök íze.
15-16 °C

Ajánlott hőmérséklet

2021

Évjárat

Testes

Karakter

Vörös húsok

Milyen ételekhez ajánljuk?

Ízletes ételek

Vásárlóink receptjei

Inspirálódj vásárlóink receptjei közül és élvezd a finom borainkat az elkészült ételek mellett. Jó étvágyat kívánunk. Egészségedre!

A bor kis aranykönyve

Kérjük add meg e-mail címed, és máris letöltheted kiskönyvünket!

7+1 bizonyíték, hogy a bor a legjobb céges ajándék

Kérjük add meg adataidat, és máris letöltheted a PDF-et!

Elmúltál már 18 éves?

Webshopunkban megjelenő termékeket kizárólag felnőtt korúaknak kínáljuk, így amennyiben még nem töltötted be a 18-at, kérjük hagyd el oldalunkat! Megértésedet köszönjük!